Camın büyülü doğasında ilham veren yeni bir deneyim

Demirden | ilio’nun tasarlayıp uygulamasını üstlendiği Paşabahçe Mağazaları’nın yeni flagship mağazası, Erenköy’de yenilikçi alışveriş deneyimiyle dinamik ve etkileşimli bir müşteri yolculuğu sunuyor. Cam kültürünün güncel ve derinlikli bir dille mekansallaştırıldığı bu mağazanın sahip olduğu enstrümanlar, cam mirasını sürdüren yaratıcı bir araç olma görevini de üstleniyor. Tasarım stratejisinin 3 ana ayak üzerinde yükseldiği yeni deneyim mağazası sürdürülebilir bir dünyaya olan bağlılığın aktarıldığı, sürükleyici ve ilham verici deneyimlerin sunulduğu, dijital ve fiziksel yenilikleriyle keyifli bir alışveriş kodlarının yeniden yazıldığı eşsiz bir öneri sunuyor.

Tasarımın bütünsel uyumuyla samimi, insancıl, doğaya saygılı bir kurgunun ele alındığı mağazada, çevre duyarlılığını gösteren demir, ahşap, hasır, cam, terrazzo gibi doğal malzeme kullanımıyla sürdürülebilir bir dünyaya, doğaya olan bağlılığı yaşatmayı hedefliyor. Üç kattan oluşan 1200 metrekare büyüklüğündeki mağazanın en alt katından en üst katına uzanan, markanın sahip olduğu cam üretim tekniklerinin çağdaş bir doğa temsili olan enstalasyon, müşterilerini diğer katlara davet ederek mağaza içi navigasyon sisteminin bir enstrümanı olma görevi de görüyor. 1. katta bu enstalasyon için açılan döşeme boşluğu mimari bir öğeye dönüşüyor ve çeşitli cam formlarından oluşan 12 metre yüksekliğindeki görkemli kompozisyon, geçirgenliği ve yarattığı dokusuyla doğanın ilhamını mağazaya taşıyor.

Cephesinde yer alan ağaç stilizasyonları ile dallarında özelleşmiş ürün sunumu ve dönemsel değişikliklere esneklik sağlayan tasarımıyla deneyim platformlarının cepheden itibaren müşterilere yansıtılması amaçlandı. Transparan LED ekranların görsel zenginliği gün boyu cadde ile dinamik iletişimi sürdürürken, etkileşimi arttıran göz alıcı vitrin/enstalasyon birimleri içinde gezilebilir bir alana dönüştürülerek müşterilere davetkar bir karşılama sunuyor. Vitrin birimlerinde kullanılan sac yüzeylerde her birimin formlarının kesilip bükülerek yaratıldığı stilize doğa dokuları sayesinde zarif bir derinlikle ürünlerin bir arada özelleşmesini sağlayarak sergilemede yeni bir katman yaratıyor.

Yaşam temaları çeşitlendikçe, sergileme birimlerinin malzeme dili değişerek zenginleşen ürün sunumları mağazayı yenilikçi bir sahneye dönüştürüyor. Görsel ve mimari strateji, ürünlere odaklanmayı ön planda tutuyor. Modüler ve mobil yapılı sergileme birimleri sayesinde mağazacılık için inovatif çözümler sunan tasarım stratejisi, markaya esneklik ve ekonomik verimlilik sağlıyor. Hasır, cam ve metal meshlerin temanın kendi karakterine göre anlamlandığı arka planlar, farklı stil sahibi müşterilerin seçim sürecini verimlileştiren ilham verici trend alanlarıyla zenginleşiyor. Değişik temalardaki ürünlerin bir arada sunulduğu bu özelleşmiş alanlar bazen bir rafta bazense bir mekan olarak müşteriye güncel stil önerileri sunuyor. Bu trend alanlarının ilk örnekleri bir kır evinin mutfağından, güncel iç mimari akımlardan ‘Grand Millennial’ ile tasarlanmış bir çay köşesine kadar uzanan farklı tarzlar ve doğa soyutlamaları tanımlıyor.

Mağaza için özel olarak tasarlanan navigasyon birimi ile müşterilerinin mağazadaki yolculuğunu kolaylaştıran pratik bir alışveriş deneyimi sunulması amaçlandı. Navigasyon sisteminin hem mobil uygulama hem de mağazanın içerisinde yer alan interaktif ekranlardan ulaşılabilir olması alışverişe zaman kazandıran ve kolaylık sağlayan bir dijital deneyim sunuyor. Müşteriler ekranlar aracılığıyla kullanabildikleri hediye seçimi arayüzü ile mağazadaki ürün zenginliğini filtreleyerek aradıkları ürünü keşfedip bulabiliyorlar. 

Camın büyülü dünyasının sunulduğu Butik bölümü için ise cam işçiliğinin ustalıkla yansıtıldığı tüm koleksiyonları kapsayan çağdaş bir müze sergileme kurgusu tasarlandı. Koleksiyonların odak alanlarında ürünün değerini oluşturan hikayelere ayna tutan etkili iletişim alanları sergileme birimlerine entegre edildi. Kültürün cama olan yansıması, kimi zaman bir nişte özelleşerek kimi zamansa mermer bir duvarın önünde müze deneyimi sunan zarif bir keşfetme dünyasına dönüşüyor.

Nude mekanı markanın yalın, modern ve şık mimari dilinden yansımalarını taşıyor. Mekan aynı zamanda yenilikçi sergileme birimleri ve stilize mekan kurgusu ile müşteriyi vitrine davet ediyor. Vitrinde yer alan ağaç soyutlamaları arasında gezintiye çıkan müşteri Nude’un mağaza derinliğine katkı sunan sade kimliği ile mermer, cam, ahşap ve metalin bir arada kullanımını deneyimliyor. Bu bir aradalık ise mekan ve markanın kalite algısına katkı sağlıyor. Nude’a özel, mağazanın girişinde yer alan, yuvarlak formların birbirini taşıdığı heykelsi yapı fon olarak Nude’un marka rengi pembe camları kullanarak ürünleri odak noktası haline getiriyor. Bu alan, marka değerlerini etkileyici ve düşsel bir mimari yorumla ziyaretçilere aktarıyor.

Omnia koleksiyonunun özgün tasarım yaklaşımını yansıtan dili, mekansal olarak mağazada hayat buldu. Cam, ahşap ve metal birimler içten ve yalın bir ilişki kuruyorlar. Bu birimler, ürünleri ve tasarım hikayelerini ön plana çıkaran alanlarla birlikte modern bir sergiye dönüşüyor. Yaratıcı ürün zenginliğinin mağazanın girişinden itibaren hissedildiği minimal sergileme kurgusu, vitrin ve yaşam alanı arasında çağdaş bir köprü.

Paşabahçe Mağazaları yeni deneyim mağazasının en alt katındaki floral alanda taze çiçekler ve canlı bitkiler yer alıyor. Bu alan müşterilerin keyifli vakit geçirmelerini sağlayarak yaşam alanlarına renkli bir katkı sunuyor. Paşabahçe Mağazaları için özel olarak geliştirilen el yapımı seramiklerin doğasıyla zenginleşen sergileme alanları, doğanın kendisini mekana taşıyarak deneyimi samimileştiriyor. Bu doğal atmosferin içinde yer alan atölye alanı, etkinliklere ev sahipliği yapıyor ve mağazaya dinamik bir buluşma ve deneyim alanı sunuyor.

Proje: Paşabahçe Mağazaları Flagship Mağazası
Yıl: 2021
Yer: İstanbul
Alan: 1200 m²
Kapsam: Mağaza Tasarım Stratejisi, Konsept Geliştirme, Grafik Tasarım, Uygulama
Fotoğraf: İbrahim Özbunar